Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyakorlati élet teendőire felkészítő eszközök

2009.04.05

A Montessori-óvodák elve, hogy a gyerekek minél több teendőt önállóan végezzenek el. Vonatkozik ez az öltözködésre, környezetük rendben és tisztán tartására, étkezésükre stb. Közöttük azonban több olyan is van, amelyet a mindennapi élet során nehéz elsajátítani, ezért Montessori eszközöket dolgozott ki, amelyekkel a gyerekek vidáman, játszva megszerezhetik ezeket a képességeket.

     Kép A keretek

 Egy fakeret két szélére anyagot szegeztek, amely közepén ketté van vágva, és különbözőképpen kell azokat egymáshoz illeszteni. Vannak gombokkal, kapcsokkal, cipzárral, szalaggal, szíjakkal, cipőfűzővel ellátott keretek. A gyerekek bármikor elővehetik, és játszhatnak velük. Ez a foglalatosság nagy koncentrációt kíván a kisgyerekektől, és komoly sikerélményt jelent, ha már jól tudják csinálni. Szívesen veszik elő újra és újra, elmélyedten és derűsen foglalkoznak velük.

  

          Vízöntögetős játékok

 Kép   A gyerekek nagyon szeretnek vizezni, öntögetni. Kis tálcákon különböző összeállításban biztosítjuk számukra az öntögetést. Ez a tevékenység is nagy koncentrációt kíván, ügyesíti a gyerekek kezét, és sikeres teljesítése öröm számukra. Egyidejűleg tapasztalatokat szereznek a folyadékok tulajdonságairól, a térfogatuk és alakzatuk változásairól. Mindig teszünk kis szivacsot is a tálcára, hogy ha a víz melléfolyna vagy lecseppenne, maguk tudják azt felszedni.

     Öntögetős, rendezgetős játékok

Kép

 Kisgyerekeknek nemcsak a vízöntögetés, hanem más anyagok öntögetése vagy valamilyen eszközzel, szerszámmal az anyag átvitele egyik edényből a másikba is sajátos problémát jelent. Figyelmet, ügyességet igényel ez a tevékenység, éppen ezért jó játék a kicsik számára.

 

 

Kép  

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.