Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A matematikai gondolkodást fejlesztő eszközök

2010.01.14

A kisgyerekek kíváncsiak a körülöttük lévő dolgok tulajdonságaira. A tárgyak kiterjedésével a kockákkal, hasábokkal és a piros rudakkal játszva ismerkedhetnek meg. A gyerekek nagyon korán elkezdenek számlálni is - érdekli őket, hogy "Hány?", "Mennyi?".

Kép

Montessori figyelemre méltó pontossággal dolgozza ki és alapozza meg eszközeivel a számfogalmak kialakulását és a tízes számrendszer megértését. A kiterjedés tulajdonságainak megismeréséből természetesen következik a kicsi - nagy, kisebb - nagyobb, rövid - hosszú, rövidebb - hosszabb számszerű megállapításának és kifejezésének igénye.

 

           Piros - kék rudak

A piros rudakhoz hasonlóan a piros-kék rudak a legegyszerűbb eszközök a számfogalom kialakításához. Ugyanolyan tíz rudunk van, mint a piros rudak, csak ezeken a decimétereket a piros és kék szín váltakozása jelzi. A piros és kék színek váltakozása a sorba rakás után arra készteti a gyerekeket, hogy minden felszólítás nélkül számláljanak, és hamarosan összekapcsolják a hosszúság fogalmát a kapott számokkal. A legrövidebb az "egyes", az utána következő a "kettes" stb. Így előttük, saját tevékenységük eredményeképpen épül fel szemléletesen a számsor. 

Kép

 

                 

                  Dörzspapír számjegyek

A gyerekek a dörzspapírból kivágott számok simításával elsajátíthatják a számok írásának helyes vonalvezetését.

Kép

 

           Pipa doboz

  Feladat: Minden rekeszbe annyi pálcikát belerakni, amennyit a számjegy jelez. Az elsőbe, ahol nullát láthatunk, nem kell semmit tenni. Itt találkoznak először a gyerekek a nulla, azaz a semmi fogalmával. Ez nagyon érdekes számukra. Az eszköz kontrollja: ha pontosan dolgoztak, elfogynak a pálcikák.

 

Kép

 

           A gyöngyrudak

    Feladat: Tetszés szerint kirakni a színes gyöngyrudakból egy hosszú kígyót. Azután azt lehet játszani, hogy a színes kígyót átvarázsoljuk aranykígyóvá: a színes gyöngyrudak helyébe arany gyöngyrudakat teszünk.

 Eszközök a geometriai formák megismeréséhez

          Síkidomok szekrénye

   A síkmértani formák megismertetésére Montessori egy hat, keskeny fiókos szekrényt készíttetett. Minden fiókban hat kiemelhető, négyzet alakú síkidom található, amelyekből kis fogantyúval ellátott különböző formájú síkidomok emelhetők ki.  

          Mértani testek

 

Kép

 

  

Kép

          

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cialis Afecta El Corazon Leswamp

(Leswamp, 2019.09.29 17:19)

Amoxicilina Amk Medicine [url=http://elc4sa.com]online pharmacy[/url] Uk Propecia Sales

2085 Pilisvörösvár Fő út 134.

(Veszprémy Eszter, 2010.10.29 21:19)

Pályázati keretből az óvoda iskola közötti átmenetet szeretnénk segíteni Montessori eszközökkel.Hogy lehet beszerezni? Árajánlatokra lenne szükség.
Ebben szeretnénk segítséget kérni.Ezen a honlapon találtam a legalaposabb eszköztárat. Köszönöm a válasz. Veszprémy Eszter

Re: 2085 Pilisvörösvár Fő út 134.

(Vas Mária, 2014.01.20 07:25)

Szia, Eszter! Igen régi a bejegyzésed, de úgy gondolom Montessori módszerével, eszközeivel való nevelést-oktatást soha nem késő elkezdeni. Az eszközök beszerzésére két mód van, mi egy részét Budapesten a HOR Zrt-nél vettük másokat asztalossal legyártattuk. Facebook-on is megtalálhatók vagyunk https://www.facebook.com/nefelejcs.ovoda Szívesen segítünk mindenben :)